Förskoleverksamhet
Förskolan är första delen i det svenska skolsystemet och har en egen läroplan. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik.
Ditt barn kommer att utvecklas genom att leka, skapa och utforska, både på egen hand, i grupp och tillsammans med pedagoger.
Ditt barn får vara på förskolan den tid du arbetar och reser till och från arbetet. Våra förskolor är öppna mellan klockan 06.00 och 17.30 alla helgfria vardagar. Lanternan som har barnomsorg under obekväm arbetstid har öppet mellan 17.00-07.00 året runt.
Allmän förskola
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år till dess att barnet börjar förskoleklass har barnet rätt till avgiftsfri allmän förskola 525 timmar per år. Dessa timmar fördelas på 15 timmar i veckan under grundskolans läsårstider. Vid skollov är barnet hemma från förskolan. För barn i allmän förskoleålder med placeringstid överstigande 525 timmar per år reduceras avgiften med 25 % under hela året.
E-tjänst
Vänersborgs kommun tillhandahåller service via e-tjänst till föräldrar som vill söka kommunal barnomsorg. Ni ansöker om plats på förskola för ert barn via Mina sidor E-tjänst för barnomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kontakta oss om ni inte har möjlighet att ansöka via e-legitimation (BankID).
Här kan alla ärenden som rör barnomsorg utföras:
- Ansökan om ny och omplacering av barnomsorg
- Registrera inkomstuppgifter
- Uppsägning av barnomsorg (Tänk på att om ni är två som delar på fakturan och vill avsluta barnomsorgsplaceringen behöver båda betalningsansvariga göra en uppsägning)
Hur går det till att få en förskoleplats?
Plats erbjuds i den omfattning som behövs med hänsyn till vårdnadshavares förvärvsarbete, studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Om vårdnadshavare blir arbetslös, föräldraledig eller endast önskar allmän förskola, ändras barnets vistelsetid. Förändringar i placeringsgrunden ska alltid anmälas till barn- och utbildningsförvaltningen.
Ansökan till förskola kan göras sex månader innan placeringen ska börja. Barn- och utbildningsnämndens modell för att erbjuda förskola utgår från att förskolor har ett antal närliggande förskolor. De förskolor som ligger inom en kilometer gång- och cykelväg räknas som närliggande förskolor.
Ansökan görs via e-tjänst på kommunens hemsida. I ansökan uppges önskad förskola samt önskat startdatum. Anmälningsdatum är det datum då komplett ansökan inkommit. Endast en ansökan kan vara registrerad per barn. Görs en ny ansökan ersätter den den tidigare. Kö- och garantidatum utgår från anmälningsdatum från den senast registrerade ansökan. När ansökan är klar kan ni välja att få ett bekräftelsemail till den e-postadress som ni uppgett.
Har ni som ska söka förskola skyddad identitet kontaktar ni administratör för barnomsorg direkt på telefontiden.
Om ni avser att flytta till Vänersborgs kommun behöver ni skicka in en kopia på er folkbokföring (via Skatteverket) alternativt kopia på bostadskontrakt i Vänersborgs kommun för att kunna aktivera er köplats.
Garantidatum
Det datum ansökan inkommer till Barn- och utbildningsförvaltningen registreras som anmälningsdatum. Ert barn får då automatiskt ett garantidatum, som antingen blir önskat datum eller fyra månader fram i tiden från anmälningsdatumet. Garantidatum kan aldrig bli tidigare än fyra månader.
Erbjudande om plats
Vid placering beaktas föräldrarnas önskemål i första hand. I andra hand erbjuds en plats på närliggande enhet. I tredje hand erbjuds en plats så nära barnets folkbokföringsplats som möjligt.
Plats fördelas löpande under året. Placering sker i den ordning ansökningar kommit in. Vilket plats barnet får beror på hur många barn som söker plats samtiding, samt tillgång på plats under den aktuella perioden.
Vid lika anmälningsdatum gäller barnets födelsedatum där äldre går före yngre. Ett barn som har ett syskon som redan går i en viss förskola prioriteras före andra barn vid placering till denna enhet.
Erbjudande om plats går ut till vårdnadshavare via e-post och sms. Om vårdnadshavare inte har uppgivit e-postadress eller sms skickas information ut via brev. Placeringserbjudandet ska besvaras inom sju dagar från det datum som erbjudandet skickades ut.
Besvaras inte erbjudandet i tid erbjuds platsen till annan sökande. Vidare stängs ansökan och barnet stryks ur kön.
Har plats erbjudits på den önskade enheten eller närliggande förskola stryks barnet ur kön. Har plats erbjudits som varken är på den önskade enheten eller på någon av dess närliggande enheter står barnet kvar i kön. Ett nytt erbjudande är aktuellt när plats kan erbjudas på den önskade enheten eller på någon närliggande enhet.
Avser ansökan en plats på Lanternan eller om barnet har syskonförtur står barnet kvar i kö till den önskade enheten även om plats accepterats på en annan enhet.
Accepteras erbjuden plats ska inkomstuppgift för hushållet lämnas på e-tjänsten. Vistelsetidsschema för barnet läggs in i appen eller på hemsidan InfoMentor hub, detta görs i samband med förskolestart.
Byte av förskola
Om vårdnadshavare med barn vid förskola vill byta förskola görs en ny ansökan. Byte av förskola görs i mån av plats. Ingen garantitid gäller. Byte av förskola kan främst göras under juni till augusti.
Introduktion
När barnet börjar i förskola medverkar vårdnadshavare under en introduktionsperiod. Detta görs i överenskommelse med respektive förskola.
Kompetensutvecklingsdagar
Följande dagar har förskolepersonalen kompetensutvecklingsdagar:
Våren2025:
Tisdag 7 januari
Måndag 10 mars
Måndag 16 juni
Hösten 2025:
Måndag 11 augusti
Tisdag 16 september
Måndag 27 oktober
Våren 2026:
Onsdag 7 januari
Rörlig dag i mars, uppdateras så snart beslut är fattat
Måndag 15 juni
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 januari 2025