Gå till innehåll

Verktygsfält

Mat och lunch i förskola

Måltiderna är viktiga i omsorgen för att barnen ska få energi till lärande och lek.

Inom förskolan serveras dagligen frukost, lunch och mellanmål. På vår kvällsöppna avdelning serveras även ett kvällsmål.

Mer om Kostenheten och våra mål och måltider kan du läsa om i broschyren "Skollunchen en viktig måltid" som du finner i relaterad information nedan.

Vi jobbar med måltidsmodellen

Måltidsmodellen innehåller pusselbitar med orden säker, god, integrerad, trivsam, hållbar, näringsriktig

GOD

Måltider är vår nyckelverksamhet. Vi serverar mat med god kvalitet, goda smaker, vackert & tilltalande för att väcka aptit och nyfikenhet hos barnen.

INTEGRERAD & TRIVSAM

Måltiderna utgör en betydande del av dagen och ger tillfälle att ha en trevlig och rolig stund, samt ge möjlighet till goda lärande.

HÅLLBAR

Vi gör medvetna val och jobbar kontinuerligt med att minska matsvinnet. Vi tar stor hänsyn till miljön och jobbar klimatsmart med svenska råvaror. Vi använder ekologist och kravmärkta, Fairtrade råvaror i den omfattning vi har ekonomisk möjlighet. På så sätt kan måltiderna i förskolan bidra till en minskad miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur.

NÄRINGSRIKTIG

Måltiderna i förskolan ska ge den energi och näring som barnen behöver för att växa och orka med dagen samt att ge en grund till bra matvanor.

SÄKER

Vår personal har kompetens inom livsmedelssäkerhet och det finns fastställda rutiner för hur vi hanterar livsmedel. Lyckligtvis är den mat som är bra för miljön också bra för hälsan.

MJÖLK

I Vänersborgs kommun serverar vi mjölk som måltidsdryck inom skola och förskola som delvis finansieras av Europeiska Garantifonden.

EU-logga för skolmjölken EU -stöd
Skolmatsakademin logga

Vi är med i Skolmatsakademin

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 juli 2023