Vanliga frågor och svar
Här kan du läsa svar på de vanligaste frågorna som ställs.
Hur ansöker vi om förskola?
Ansökan görs via Mina sidor- Ansökan om barnomsorg. För att kunna logga in krävs e-legitimation (bankID). Har du eller barnet du ansöker för skyddad identitet, kontakta oss via telefon.
Hur lång är uppsägningstiden?
Uppsägning av plats i förskola och fritidshemstiden är två månader och räknas från den dag det registreras. Uppsägning görs via Mina sidor- Ansök om barnomsorg
Inkomstjämförelse
Varje år gör Barn- och utbildningsförvaltningen en inkomstjämförelse gällande två år bakåt i tiden. Att kontrollen görs två år i efterhand beror på att det inte är möjligt att genomföra kontrollen före dess att Skatteverket har färdigställt taxeringen för året som är aktuellt för kontoll.
När kontrollen sker hämtas din taxerade förvärvsinkomst från Skatteverket. Vi delar din årsinkomst med tolv och får fram en beräknad månadsinkomst. Den jämförs sedan med den inlämnade inkomstuppgift du lämnat till kommunen. Om beloppen inte är lika betyder det att avgiften varit för hög eller för låg. I dessa fall räknar vi om avgiften och får fram vilket belopp du skulle ha betalat eller har betalat för mycket.
Har du betalat för lite i barnomsorgsavgift får du en extra faktura på beloppet som du har betalat för lite. Har du betalat för mycket i barnomsorgsavgift får du pengar tillbaka.
Köper förskolan in blöjor till barnen?
Nej, vårdnadshavarna tillhandahåller blöjor till sitt barn när det behovet finns.
När får vi svar på ansökan?
Vi strävar efter att snarast återkomma till er med erbjudande om plats. Vid ansökningstillfället skapas ett garantidatum som baseras på viket datum ni gjort anmälan samt vilket datum ni önskar plats. Vi ska inom fyra månader från garantidatum erbjuda barnomsorg.
Vad gäller när vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös?
Förskolebarn får gå på förskolan 15 timmar i veckan. Är barnet mellan 3-5 år läggs placeringen allmän förskola.
Vad gäller vid flytt till Vänersborgs kommun?
För att vi ska kunna aktivera er köplats behöver ni inkomma med en kopia på er folkbokföring (via Skatteverket) alternativt kopia på bostadskontrakt i Vänersborgs kommun så att vi ser att ni ska flytta till oss. När detta kommit till oss aktiverar vi er köplats.
Vad händer om vi tackar nej?
Har plats erbjudits vid den önskade enheten eller på någon av dess närliggande förskolor stryks barnet ur kön. Har plats erbjudits på varken den önskade eller närliggande enheter står barnet kvar i kön.
Vad är allmän förskola?
Allmän förskola är en placering på 15 timmar i veckan (525 tim/år) och erbjuds från och med höstterminens start det år som barnet fyller tre år. Då allmän förskola följer grundskolans terminstider innebär det att barnet inte går till förskolan på höst-, jul-, påsk-, sport- och sommarlov samt andra lovdagar och stängningsdagar.
Alla har rätt att byta till allmän förskola, men man kan inte under pågående termin byta från allmän förskola till betalplats 15 timmar.
Denna placeringstyp måste anmälas av vårdnadshavare till administratörer för barnomsorg innan den kan träda ikraft. Barnets vistelsetid styrs av förskolan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 9 januari 2025