Gå till innehåll

Verktygsfält

Fritidshem

Fritidshem vänder sig till barn som går i grundskola eller anpassad grundskola till och med vårterminen det år de fyller 13 år.

Fritidshem erbjuds i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, eller om eleven har eget behov på grund av familjens situation i övrigt. En elev ska även erbjudas utbildning i fritidshem om eleven av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning.

Fritidshem finns på varje F-6 skola. Våra fritidshem är öppna mellan klockan 06.00 och 17.30 alla helgfria vardagar.

Kontaktuppgifter hittar ni under respektive skola.

Ni ansöker om plats på fritidshem för ert barn via Mina sidor E-tjänst för barnomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kontakta administratör för barnomsorg om ni inte har möjlighet att ansöka via e-legitimation (BankID). Har ni som ska söka fritidshem skyddad identitet kontaktar ni administratör för barnomsorg direkt på telefontiden.

Ansökan
Logga in och markera det barn som ansökan ska göras för och välj alternativet "Ansökan barnomsorg". Kontrollera att uppgifterna som finns på er är korrekta, fyll i omfattning av tid, önskat område, vilken verksamhet ansökan avser (fritidshem). När ansökan är klar kan ni välja att få ett bekräftelsemail till den e-postadress som ni uppgett.

Placeringsbeslut
Placeringsbeslut skickas hem när placering är färdig. Vistelsetidsschema läggs in i infomentor och inkomstuppgifter för hushållet lämnas på e-tjänsten.

Följande dagar har fritidshemspersonalen kompetensutvecklingsdagar:

Våren 2024
Måndag 8 januari
Måndag 4 mars
Måndag 17 juni

Finns det uppsägningstid?
Ja, det är två månaders uppsägningstid och det gäller för både förskole- och fritidsplaceringar. Tänk på att om ni är två som delar på fakturan och vill avsluta barnomsorgsplaceringen behöver båda betalningsansvariga göra en uppsägning.

Hur ansöker vi om fritidshem?
Ansökan görs via vår e-tjänst, Mina sidor- E-tjänst för barnomsorg. För att kunna logga in krävs e-legitimation (bankID).

Inkomstjämförelse
Varje år gör Barn- och utbildningsförvaltningen en inkomstjämförelse gällande två år bakåt i tiden. Att kontrollen görs två år i efterhand beror på att det inte är möjligt att genomföra kontrollen före dess att Skatteverket har färdigställt taxeringen för året som är aktuellt för kontoll.

När kontrollen sker hämtas din taxerade förvärvsinkomst från Skatteverket. Vi delar din årsinkomst med tolv och får fram en beräknad månadsinkomst. Den jämförs sedan med den inlämnade inkomstuppgift du lämnat till kommunen. Om beloppen inte är lika betyder det att avgiften varit för hög eller för låg. I dessa fall räknar vi om avgiften och får fram vilket belopp du skulle ha betalat eller har betalat för mycket.

Har du betalat för lite i barnomsorgsavgift får du en extra faktura på beloppet som du har betalat för lite. Har du betalat för mycket i barnomsorgsavgift får du pengar tillbaka.

Vad gäller när vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetslös?
Skolbarnet har inte längre rätt till en fritidsplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 januari 2025