Gå till innehåll

Verktygsfält

Nygårdsängen

Det är något som rör sig i vasskanten. Kanske en årta eller en rörhöna? En bit bort sitter buskskvättan på en stängseltråd. Den verkar spana på kossorna som sakta rör sig genom hagen. Betandes. Plötsligt blir det oro och längre bort syns kärrhöken lyfta över vassbältet. Tur att du fick med dig kikaren.

Nygårdsängens naturreservat ligger vid södra infarten till Vänersborg, vid Vassbottens strand. På lagom avstånd för vårens lunchpromenad eller utflykt en sommardag. Du kan slå dig ner på en bänk och äta din matsäck, vandra längs gångstigen och lyssna på fågelsången. Eller håva småkryp från bryggan. Kanske får du till och med se en vattensalamander? Ett groddjur som ser ut som en ödla.

Varje år kapas vassen i den stora dammen för att det ska fortsätta vara en bra miljö för fåglar. Kossornas bete och tramp hjälper också till. Det känns som en bit landsbygd inne i stan.

Området blev naturreservat 1997 och är ett av två reservat som bildats av kommunen. Det andra är Dalbobergen. Om du kommer med bil kan du parkera i reservatets södra ände, vid infarten till "Norskens brygga". Därifrån går det också att ta sig med rullstol en bit in i naturreservatet. Så småningom övergår gångvägen i en promenadstig som i norr knyter an vid bron över Karls grav.

Nygårdsängen är värt ett besök året om. Men det finns vissa saker att tänka på i naturreservatet. Det är inte tillåtet att:

  • störa djurlivet,
  • tälta eller göra vindskydd,
  • elda,
  • köra moped eller annat motordrivet fordon
  • eller ha med hund utan koppel. Det gäller även andra husdjur.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 oktober 2022