Europadagen
Europadagen firas varje år den 9 maj för att uppmärksamma att Frankrikes utrikesminister Robert Schuman 1950 presenterade idén om ett europeiskt fredssamarbete som med tiden har utvecklats och blivit det EU vi känner idag.
På den tiden började samarbetet mellan sex europeiska länder som beslutade om en gemensam kol- och stålunion för att binda samman Frankrikes och Tysklands ekonomier och på så sätt göra det omöjligt att kriga med varandra på grund av ekonomiska beroende. Idag har EU 27 medlemsländer och samarbetar både politiskt och ekonomiskt. Sverige blev medlem i Unionen 1995 efter en folkomröstning där majoriteten röstade för. Sen dess har vi firat EU-dagen.
EU-dagen firas främst i Bryssel och Strasbourg där EU:s institutioner finns. De som jobbar inom EU är lediga den här dagen och istället är allmänheten välkommen att besöka byggnaderna där EU-kommissionen, Ministerrådet och Europaparlamentet annars jobbar och som har öppet hus dagen till ära. Det är dock inte bara i Bryssel och Strasbourg som EU-dagen firas, utan även många huvudstäder brukar hålla i olika firanden, däribland även Stockholm. För att fira brukar man hissa den Europeiska Unionens flagga, hålla i seminarier och föreläsningar som EU-samarbetet och man kan även lyssna på Europahymnen som är EU:s egen ”nationalsång”.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 juni 2023