Gå till innehåll

Verktygsfält

Dans för hälsa

Dans för hälsa handlar om dans för olika målgrupper med fokus på psykisk, fysisk och neurologisk hälsa.

Dans för Hälsa på ett ben

Danspoolens pedagoger är certifierade inom forskningsmetoden kravlös dans, dans för personer med Parkinson och dans för barn med funktionsvariation, och utgör en kompetensresurs för ökad psykisk hälsa. Metoderna är vetenskapligt baserade med utgångspunkt i rörelseglädje och gemenskap i samverkan med lokala resurser, organisationer och kommuner.

Dans för personer med Parkinson eller andra neurologiska sjukdomar

Tisdag den 14 februari 2023 kl. 13.30-14.45 startar Danspoolen danstillfällen för personer med Parkinson eller andra neurologiska sjukdomar. Alla i målgruppen som bor i Fyrbodal eller norra delarna av Västra Götaland är välkomna! Dansen görs enskilt men i grupp. Mycket kan göras sittande och utgår från deltagarnas dagsform. Det är kostnadsfritt att delta för Västra Götalandsregionen står för finansieringen.

Anmälan

Anmälan görs via e-post: danspoolen@vanersborg.se eller telefon: 0521-72 10 51. Uppge namn och telefonnummer, så kontaktar vi dig.

Forskning visar att dans för människor med neurologiska sjukdomar förbättrar märkbart balans, stelhet, stabilitet, kontroll över muskler, samt lindring av symtom och ökat välbefinnande. Utifrån forskningen har vi utvecklat metoder och övningar genom dansen.

Syftet med danstillfällena är att stärka kropp och själ utifrån deltagarnas förmågor. Deltagarna ska uppleva träning, gemenskap, inspiration, kreativitet och glädje i olika balans- och styrkemoment, koordination, rörlighet och gestaltande övningar för ett ökat välmående.

Dans för hälsa

Danspoolen genomförde under läsåret 20/21 en förstudie om behov och intresse av Dans för hälsa med stöd från Fyrbodals kommunalförbund.

Efter ett lyckat resultatet av förstudien har vi nu med hjälp av utvecklingsmedel från Vg-regionen startat olika insatser i samarbete med kommuner i Fyrbodal.

Projektet Dans för hälsa med dansen som verktyg riktar sig till unga med psykisk ohälsa i samverkan med elevhälsa. Dans för barn med funktionsvariation, dans för personer med parkinson eller patienter med neurosjukdomar som till exempel stroke.

Läs mer detaljerad information i vår PDF Pdf, 257.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Info om Kravlös dans för ungdomar Pdf, 22.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Dance för Parkinson, Mark Morris Dance Group länk till youtube Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 maj 2023