Gå till innehåll

Verktygsfält

Frivilligverksamhet

Kommunen samverkar med frivilligorganisationer, ideella föreningar, kyrkliga samfund och enskilda personer.

De frivilliga insatserna fungerar som ett komplement till annan vård och service och ersätter inte kommunens verksamhet och ansvar.

Vill du vara med och bidra till ett meningsfullt och aktivt liv för en medmänniska, bryta isolering och ensamhet eller göra insatser på våra mötesplatser för social gemenskap?

Som frivillig ger du av din tid och i gengäld får du glädje och tacksamhet, uppmuntran och nya vänner.

Som frivillig kan du forma dina insatser utifrån din egen tid och dina intressen.

I Frivilligverksamheten utgår vi från den gemensamma värdegrunden för Vård och Omsorg i Vänersborgs kommun; ”Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, artighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är”.

Välkommen att höra av dig!

Förslag på frivilliguppdrag

  • Frivillig i vår Följeslagarverksamhet. Som följeslagare följer du med någon till och från en aktivitet. Du agerar som ett socialt stöd.
  • Besöksvän. Besöka någon i dennes hem för sällskap.
  • Cafévärdar träffpunkter. Tillsammans med andra frivilliga koka kaffe och servera våfflor på någon av våra träffpunkter.
  • Har du varit på någon spännande resa och tagit fina bilder, eller har du vackra bilder från Vänersborg? Varför inte komma och visa dem på ett äldreboende och dela med dig av dina minnen!
  • Frivilliga insatser på äldreboenden, du kan läsa, gå promenader, sitta ner för en pratstund eller annat du känner för.
  • Frivillig i skolan som läs- och läxhjälp.

Har du en egen idé om frivilliguppdrag är du alltid välkommen att kontakta oss.

Intresseanmälan
Anmäl ditt intresse genom att fylla i intresseanmälan till frivilliguppdrag eller ring frivilligsamordnaren, se under kontakt.

I samverkan med Svenska Kyrkan och Röda Korset har Vänersborgs kommun en Följeslagarverksamhet. Verksamheten vill underlätta för personer att ta sig till och från sina aktiviteter. Det kan vara att få sällskap till frisören, träffpunkten, gudstjänsten, gymmet, biblioteket eller annan aktivitet. Följeslagaren bygger på frivilligas insatser och tjänsten är kostnadsfri.

Följeslagaren vänder sig till pensionärer boende i ordinärt boende i Vänersborgs tätort och kan möjliggöra resor inom tvåstadsområdet. Du som önskar följeslagare ska kunna tala för dig samt klara ditt omvårdnadsbehov självständigt. Du planerar och betalar för din egen resa, medan Följeslagaren står för den frivilliges resekostnader.

De frivilliga har innan uppstart genomgått den grundläggande utbildningen i frivilligt socialt arbete samt fått introduktion inför uppdraget som följeslagare.
Frivilliga täcks av en kommunal försäkring till, från och under uppdragen.

Vill du boka en följeslagare? Då ringer du tel 0521-72 20 20.

Vill du veta mer om Följeslagaren eller själv bli en, kontaktar du frivilligsamordnaren, se under Relaterad information.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juni 2024