Gå till innehåll

Verktygsfält

Specialkost

Maten i skolan

I våra skolkök tillagas idag drygt 5000 lunchportioner varav ca 500 är specialkoster av medicinska skäl. Skolrestaurangerna erbjuder måltider enligt publicerad matsedel. Måltiderna skall grundlägga och främja goda kostvanor och vara vällagad och omväxlande samt ge eleverna ca en tredjedel av det dagliga behovet av energi- och näringsämnen enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

I skolrestaurangerna serveras två dagens lunch varav en rätt alltid är vegetarisk. Eleverna kan fritt välja mellan rätterna. Med reservation för att någon av rätterna kan ta slut.

Måltiden består av en kött- ,fisk- eller vegetarisk rätt samt potatis, ris eller pasta med undantag av de dagar då det serveras soppa eller annat alternativ. Till måltiderna serveras en salladsbuffé, bröd, smörgåsmargarin. Som måltidsdryck serveras mjölk och vatten. 

Elever som av medicinska, skäl har behov av specialkost erbjuds eget alternativ.

Specialkost i skolan

Vi serverar inte nötter, jordnötter, mandel, sesamfrön, vallmofrön och kiwi i våra skolkök eftersom livsmedel kan ge allvarliga allergiska reaktioner.

Om ditt barn har allergi eller överkänslighet eller behov av annan kost av andra medicinska skäl, erbjuds ett lunchalternativ från våra kök.
En medicinsk bedömning ska ligga till grund för specialkost som handlar om överkänslighet/ allergi.

För elever som inte äter ett livsmedel på grund av etiska skäl till exempel kött, fläskkött eller andra råvaror, finns det alltid en alternativrätt att välja i skolrestaurangen.

En ny ansökan - Information om en ny ansökan måste inkomma senast 1/9 varje nytt läsår och ansökan görs på Mina sidor via länken nedan. Tjänsten kräver Bank-ID alternativt Foregin ID. Har ni inte Bank-ID kontakta rektor på er skola.

Frånvaro - vid sjukdom/ ledighet ska produktionsköket meddelas så snart som möjligt.

Återgång efter sjukdom/ ledighet meddela produktionsköket.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 januari 2023