Gå till innehåll

Verktygsfält

Skolmaten i Vänersborg

I våra skolkök tillagas idag drygt 5000 lunchportioner varav ca 500 är specialkoster av medicinska skäl. Skolrestaurangerna erbjuder måltider enligt publicerad matsedel. Måltiderna skall grundlägga och främja goda kostvanor och vara vällagad och omväxlande samt ge eleverna ca en tredjedel av det dagliga behovet av energi- och näringsämnen enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

I Vänersborgs kommun serverar vi mjölk som dryck till lunch inom skola och förskola som delvis finansieras av Europeiska Garantifonden.

I skolrestaurangerna serveras två dagens lunch varav en rätt alltid är vegetarisk. Eleverna kan fritt välja mellan rätterna. Med reservation för att någon av rätterna kan ta slut.

Måltiden består av en kött-, fisk- eller vegetarisk rätt samt potatis, ris eller pasta med undantag av de dagar då det serveras soppa eller annat alternativ. Till måltiderna serveras en salladsbuffé, bröd, smörgåsmargarin. Som måltidsdryck serveras mjölk och vatten.

Vi jobbar med måltidsmodellen

Måltidsmodellen innehåller pusselbitar med orden säker, god, integrerad, trivsam, hållbar, näringsriktig

GOD

Måltider är vår nyckelverksamhet. Vi serverar mat med god kvalitet, goda smaker, vackert & tilltalande för att väcka aptit och nyfikenhet hos barnen.

INTEGRERAD & TRIVSAM

Måltiderna utgör en betydande del av dagen och ger tillfälle att ha en trevlig och rolig stund, samt ge möjlighet till goda lärande.

HÅLLBAR

Vi gör medvetna val och jobbar kontinuerligt med att minska matsvinnet. Vi tar stor hänsyn till miljön och jobbar klimatsmart med svenska råvaror. Vi använder ekologist och kravmärkta, Fairtrade råvaror i den omfattning vi har ekonomisk möjlighet. På så sätt kan måltiderna i skolan bidra till en minskad miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur.

NÄRINGSRIKTIG

Måltiderna i skolan ska ge den energi och näring som barnen behöver för att växa och orka med dagen samt att ge en grund till bra matvanor.

SÄKER

Vår personal har kompetens inom livsmedelssäkerhet och det finns fastställda rutiner för hur vi hanterar livsmedel. Lyckligtvis är den mat som är bra för miljön också bra för hälsan.

MJÖLK

I Vänersborgs kommun serverar vi mjölk som måltidsdryck inom skola och förskola som delvis finansieras av Europeiska Garantifonden.

Skolmjölksstöd EU
Skolmatsakademin logga

Vi är med i Skolmatsakademin

Elever som av medicinska, skäl har behov av specialkost erbjuds eget alternativ. Har eleven behov av en specialkost eller annan avvikelse skickas en ansökan till oss via E-tjänsten på Mina sidor.

Mer information om specialkost i skolan hittar du här

Mer om Kostenhetens och våra mål kan du läsa om i broschyren Skollunchen en viktig måltid, justerad 2021.10.20.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 januari 2024