Gå till innehåll

Verktygsfält

Praktiska verksamheter

De praktiska verksamheterna erbjuder arbetsuppgifter i ett utredningssyfte.

En placering i någon av verksamheterna sker på initiativ av en arbetskonsulent som antingen arbetar i väglednings- eller etableringsuppdraget. Insatserna syftar till att ge personer, som inte kommit in på eller som förlorat kontakten med arbetsmarknaden, en meningsfull arbetsuppgift och ett individuellt stöd som ger möjlighet till inträde på arbetsmarknaden. Personer som är aktuella för att delta i verksamheterna är de som till exempel varit långvarigt arbetslösa och/eller har funktions- eller arbetshinder av olika slag.

En deltagare placeras vanligtsvis i tre månader i verksamheten. Tiden kan sedan både förlängas och förkortas. Under placeringen arbetstränar samtliga deltagare och observeras av arbetsledaren, som sedan dokumenterar framsteg och utmaningar.

I verksamheterna arbetar totalt fyra arbetsledare som ansvarar över sina respektive verksamheter.

Läs mer om våra verksamheter nedan.

Café & Butik Kom in är två verksamheter inom AME som delar samma ingång och lokal. Verksamheterna är de enda på AME som är öppna för allmänheten och tar emot betalande kunder.
Café & Butik är kontantlösa och tar endast emot kort- och swishbetalning.

Kundadress: Regementsgatan 18
Öppettider: Måndag-fredag kl. 08:30-15:30
Telefon till Café: 0521-72 12 81

Besök gärna facebooksidan för café & butik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Café

Den största arbetsuppgiften i caféet är att baka och tillaga både kalla och varma maträtter. Här kommer deltagaren få vara med och baka ifrån grunden utifrån olika recept; bland annat kakor, bullar, tårtor, pizzor, sallader, wrap och våfflor. Deltagaren får arbeta med livsmedelshygien och egenkontroll samt enklare lokalvård.

Andra arbetsuppgifter deltagaren kan medverka i är kring service; att kommunicera med kunden och erbjuda något gott att äta och sedan hantera kassan med både swish- och kortbetalning.

Caféet arbetar mycket med fikabokningar till olika möten i huset och tar även emot beställningar från externa kunder.

Butik

I butiken har deltagaren möjlighet att, som i caféet, möta kunden och kommunicera och svara på eventuella frågor och hantera kassan med både swish- och kortbetalning. Arbetet i butiken är främst kring möblering och prissättning och det är något deltagaren har möjlighet att vara med och påverka och lära sig kring.

Butiken samarbetar med övriga verksamheter i huset då försäljningen består av både renoverade och nytillverkade möbler.

I Remöblera får deltagaren vara med och återbruka och cirkulera möbler som för tillfället inte används i kommunens verksamheter. Här finns möjlighet att medverka i hela kedjan från det att möblerna hämtas in från olika verksamheter i kommunen till att en bedömning görs över vad som behöver justeras, för att sedan gå vidare ut mot fortsatt försäljning.

Arbetet med möblerna innehåller allt från transporter, stabilisering, klädseltvätt, övrig rengöring, kontroll av funktion, fotografering samt att lägga ut dem till försäljning på Remöbleras sida på kommunens interna nät. Remöblera samarbetar med övriga verksamheter i huset gällande renovering och försäljning av möbler.

Arbetsuppgifterna i Remöblera är stundtals ganska fysiskt krävande då en del möbler är stora och tunga.

Remöblera använder tre försäljningsvägar;

I tapetserarverkstaden får deltagaren delta i arbetet med att klä om möbler där majoriteten av möblerna kommer från verksamheten Remöblera. Det är främst kontors- och konferensstolar, men även en del övriga möbler för offentlig miljö. Arbetsuppgifterna består av att plocka av gammal klädsel, rita efter mall på nytt tyg och klippa ut de olika tygdetaljerna. Därefter används overlockmaskin och industrisymaskin för sömnad. Klädseln monteras sedan med hjälp av en tryckluftsdriven häftpistol. Arbetet i tapetserarverkstaden kan stundtals vara fysiskt krävande då en del möbler är stora och otympliga.

AME Produktion är en verksamhet där deltagaren får träna på att utföra arbeten med stor noggrannhet och med hög kvalitet. Arbetsuppgifterna kommer från olika uppdragsgivare och kan variera över tid; det kan exempelvis vara att färdigställa emballage av olika slag, som företag sedan packar sina produkter i. Det kan också handla om att packa monteringssatser till olika produkter som säljs i ”platta paket”, det vill säga produkter som en framtida kund sedan monterar själv. Det är förhållandevis enkla uppgifter som inte kräver stor fysisk insats.

I snickeriet får deltagaren arbeta med olika sorters trämaterial, både att skapa något från grunden och/eller att renovera en gammal möbel. Svårighetsgraden på arbetsuppgifterna kan både vara lättare och svårare; från att tillverka smörkniv, fågelholk och äppellåda till att skapa rastplatsbord, planteringslådor och diverse renovering av möbler som kommer från verksamheten Remöblera. Vissa arbetsuppgifter kräver liten fysisk insats medan andra arbetsuppgifter kräver stor fysisk insats. Snickeriet samarbetar mycket med övriga verksamheter.

I måleriet får deltagaren arbeta med att både slipa trämaterial och sedan skapa ett nytt ytskikt i form av lack, olja och/eller färg med en pensel eller roller. Måleriet färdigställer artiklar tillverkade i snickeriet, som exempelvis äppellådor och fågelholkar, och är också delaktig i renovering av möbler och inredningsvaror från främst Remöblera. Arbetet med renovering består bland annat av rengöring med vatten och såpa, att skruva och montera isär möbler, stabilisera och sedan lacka, olja och/eller måla med vald färg. De möbler som renoveras är en blandning av stolar, bord, fåtöljer, kontorsmöbler, hyllor, träsoffor och utemöbler. Måleriet samarbetar mycket med övriga verksamheter.

Biltvätten är en verksamhet där deltagaren får lära sig att tvätta och städa bilar både ut- och invändigt. Här tvättas kommunens bilar och en del av arbetet består i att hämta och lämna bilarna fysiskt, vilket kräver att deltagaren har ett godkänt B-körkort. Biltvätten är en av få verksamheter närmast den reguljära arbetsmarknaden och majoriteten av deltagarna är anställda. Biltvätten har ett miljötänk och arbetar för att använda miljömärkta medel. Deltagaren får här lära sig hantering av oljeavskiljare och farligt avfall. Arbetet med att tvätta och städa bilarna kräver ofta stor fysisk insats.

Matt- och tvättservice är en verksamhet som tvättar entrémattor och moppar för flertalet av kommunens verksamheter och skolor runt om i hela kommunen. Arbetet består av att hämta och lämna mattor och moppar fysiskt på plats, vilket kan kräva att deltagaren har ett godkänt B-körkort. Matt- och tvättservice är en av få verksamheter närmast den reguljära arbetsmarknaden och majoriteten av deltagarna är anställda. Verksamheten har ett miljötänk och arbetar för att använda miljömärkta medel vid tvätt av mattor och moppar. Arbetet med hantering av entrémattor kräver en stor fysisk insats av deltagaren.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 december 2023