Gå till innehåll Gå till undermeny

Verktygsfält

Strandskyddstillsyn

Tillsyn är avgörande för att säkerställa att strandskyddslagstiftningen efterlevs och att strandskyddets syften uppfylls.

I Vänersborgs kommun är det byggnadsnämnden som ansvarar för tillsynen av att strandskyddet följs. Områden som omfattas av ytterligare områdesskydd, som till exempel naturreservat eller Natura 2000, ingår inte i kommunens tillsynsansvar. I dessa områden är det istället Länsstyrelsen som ansvarar för att pröva dispensansökningar och utöva tillsyn.

Hur går tillsynen till?

När kommunen får kännedom om att reglerna för strandskydd har brutits, inleds en utredning. Kommunen kommer då att kontakta dig som har brutit mot reglerna. Du har alltid möjlighet att ansöka om dispens i efterhand. I vissa fall kan dispens beviljas, men i andra fall tillåter inte regelverket det. Om dispens inte kan ges, beslutar kommunen om ett föreläggande om rättelse, vilket innebär ett beslut om vad som måste åtgärdas.

Du har alltid rätt att förklara dig och ge synpunkter på kommunens bedömning innan ett beslut fattas. Ett föreläggande om rättelse kan kombineras med ett vite. Vitet är ett bestämt belopp och brukar vara högre än kostnaden för att rätta till felet. Du slipper betala vitet om du rättar till felet enligt myndighetens beslut. Om åtgärden inte vidtas kan kommunen besluta om ytterligare viten tills rättelse sker.

Finns ingen lagstadgad preskriptionstid

Det finns ingen lagstadgad preskriptionstid för att behöva rätta till åtgärder som har genomförts utan strandskyddsdispens. Generellt strandskydd infördes 1975, innan dess fanns endast förordnanden för vissa områden. Om strandskyddet inte gällde när åtgärden vidtogs, kan ingen rättelse krävas.

Vad kostar det?

Tillsyn av strandskydd vid överträdelser debiteras genom timtaxa. Byggnadsnämndens taxa är beslutad av kommunfullmäktige.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 mars 2025