Gå till innehåll

Verktygsfält

Badklåda eller "vattenloppor"

Under sommaren får vi ofta samtal om att det finns "vattenloppor" vid någon badplats. Då har de fått klåda efter att ha badat.

Vad är badklåda egentligen?

Badklåda kallas ibland simmarklåda, men heter egentligen cerkariedermatit. Det orsakas av en parasit, men är ofarligt och läker av sig själv. De som drabbats berättar om klåda och utslag på kroppen efter bad. Det inträffar ibland vid bad i Vänern sommartid.

Smittvägar och spridning

Parasiterna heter cerkarier, men kallas också för vattenloppor. De är små larver som ska utvecklas till en inälvsmask som finns hos sjöfåglar. Ibland kan de också leva en period i vissa snäckor. Larverna är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. De simmar vid vattenytan för att hitta en fågel, men ibland angriper de av misstag en badande människa istället. På människan tränger de in någon millimeter i huden, men dör sedan relativt snabbt. Larverna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.

Badklåda är inte smittsam från person till person. Hur lång tid det tar att få symptom är svårt att säga. Symtomen beror på om utsatts för cerkarier tidigare och hunnit bli överkänslig. Om du exponeras när du väl blivit överkänslig kommer symtomen inom någon eller några timmar.

Symptom och behandling

Om du råkat ut för cerkarier tidigare kan du snabbt få kliande utslag nästa gång du drabbas. Utslagen kan påminna om myggbett och brukar finnas kvar i ungefär en vecka. Enstaka personer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande medel och/eller allergimedicin.

Allmänt förebyggande åtgärder

Det går inte att se på vattnet om det innehåller cerkarier. Du måste inte heller undvika att bada om det finns cerkarier i vattnet. Ett offentligt bad behöver heller inte stänga, även om man väljer att göra så ibland.

Råd

Om du duschar eller torkar av dig med handduk och tar av badkläderna direkt efter badet minskar risken för badklåda. Varmt vatten med lite ättika sägs kunna ge lindring av klådan. Annars kan klådstillande medel och allergimedicin användas om du vill lindra klådan.

Precis som för insektsbett finns det risk för en infektion om du river sönder utslagen. I svårare fall bör läkare kontaktas. För att undvika cerkarier bör badplatsen hållas fri från dy och vattenväxter som drar till sig de djur som masken lever i.

Mer information om badklåda finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 mars 2023