Gå till innehåll

Verktygsfält

Dopning - förebyggande arbete

Dopning är ett samlingsnamn för missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel för att snabbt öka musklernas styrka och volym.

100 procent ren hårdträning

Dopning

Dopning är ett samlingsnamn för missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel för att snabbt öka musklernas styrka och volym. Anabola androgena steroider (AAS) är syntetiska varianter av det manliga könshormonet testosteron.

Många av de som använder dopningspreparat gör det av estetiska skäl, inte för att öka den idrottsliga prestationen. Kroppens utseende har blivit allt viktigare i dagens samhälle. Några ungdomar vill snabbt få en kropp med stora muskler och fuskar med dopning.

Killar missbrukar anabola steroider mer än tjejer. Testosteronnivån i kroppen blir onaturligt hög och leder till olika biverkningar och kan få bestående skador. Killar får acne på ryggen, hudbristningar och humörsvängningar. De blir även aggressiva, impotenta, sterila och deprimerade. Tjejerna får ökad behåring på kroppen och i ansiktet, mörkare och grövre röst, depression, oregelbunden mens som kan leda till barnlöshet.

Idag är dopning inte ett idrottsproblem utan ett samhällsproblem eftersom de flesta som testar positivt på ett dopningstest är motionärer och inte elitidrottare.

Kosttillskott

För de flesta av oss så räcker det med normal kost för att kroppen ska få i sig den näring som kroppen behöver. För att komplettera en normal kost kan det ibland behövas kosttillskott av vitaminer eller mineraler men en frisk ungdom som äter en bra och varierande kost behöver inte äta några kosttillskott.

Kosttillskotten säljs i form av kapslar, pulver och tabletter. Risker med att äta kosttillskott kan vara att man får i sig enskilda ämnen i skadliga mängder eller att kosttillskottet innehåller något som inte står med på innehållsförteckningen.

I Sverige finns ingen ansvarig myndighet som kontrollerar att innehållet i din burk med kosttillskott stämmer överens med innehållsförteckningen. Du kan därför aldrig vara helt säker på att innehållet stämmer överens med innehållsförteckningen. Kosttillskott kan också innehålla dopningsklassade substanser vilket kan leda till avstängning från föreningsdriven idrott och gymverksamhet.

Som konsument har du alltid ett eget ansvar att säkerställa att kosttillskotten du äter, inte innehåller några olagliga preparat då oberoende kontroller saknas.

100% Ren Hårdträning Vänersborg

Sedan 2012 samarbetar Vänersborgs kommun, träningsanläggningar, RF/SISU och polisen genom samarbetet 100% Ren Hårdträning Vänersborg.

100% Ren Hårdträning, är en nationell metod vars syfte är att öka medvetenheten om otillåtna dopningspreparat och dess negativa effekter bland gymbesökare och kommuninvånarna. Det lokala arbetet mot dopning har pågått i Vänersborg sedan 2004. En dopningsansvarig från varje träningsanläggning sitter med i den lokala arbetsgruppen. Sedan 2007 ingår även en representant i arbetsgruppen från SISU Idrottsutbildarna/Västergötlands Idrottsförbund för att nå ut till idrottsföreningarna i kommunen i samband med utbildningar. Sedan 2020 har vi också en polis som sitter med i arbetsgruppen och som är en kontaktperson inom polis för alla dopningsansvariga på träningsanläggningarna.

Sedan 2012 utser arbetsgruppen en tjej och en kille från det lokala föreningslivet som har visat att det går att komma långt om man satsar på ren träning utan dopning. Alla ambassadörer är en förebild inom sin förening samt för andra ungdomar inom föreningslivet i Vänersborg.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 mars 2024