Gå till innehåll

Verktygsfält

Spel - förebyggande arbete

Det spelförebyggande arbetet handlar både om spel om pengar och om överdrivet dataspelande. De flesta kan spela dataspel utan att de påverkas på ett negativt sätt men ibland kan datorspelandet bli problematiskt. Spelberoende påverkar både familjen, ekonomin och arbetet.

Ett spelberoende är när en person har förlorat kontrollen över sitt spelande. Man har även misslyckas med sina försök att sluta spela. Ett spelberoende kan ofta vara att man spelar för att man vill vinna tillbaka de pengar man har förlorat.

Ett spelberoende märks genom att man ständigt tänker på spel, att man tänker på tidigare spelupplevelser, nästa spel eller att man funderar på hur man ska skaffa pengar till nästa spel. Man vill ha större summor att spela för, för att kunna behålla spänningen. Men man kan även spela för att slippa tänka på problem eller om man vill komma ifrån ångest och nedstämdhet.

Dataspelande ungdomar kan genom spelet få kontakt med nya personer som de annars inte hade träffat. Det kan vara personer från andra delar av världen vilket kan leda till en positiv språkutveckling.

Risken för att utveckla ett spelberoende ökar om man dricker alkohol samtidigt som man spelar. Ett beroende av spel och alkohol kan stärka varandra. Det finns hjälp och stöd att få om du eller någon du känner har ett spelberoende.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 september 2022