Gå till innehåll

Verktygsfält

Så här fungerar lustgas!

Sedan en tid tillbaka har det kommit signaler från fritidsledare, skolor och allmänheten att det förekommer användning av lustgas i ungdomsgrupper i Vänersborg.

Både på hemmafester men också utomhus. I samband med nattvandringar har använda lustgaspatroner hittats på marken på flera platser. Här kommer information om lustgas som är bra att känna till för dig som är vårdnadshavare eller för dig som i ditt arbete möter ungdomar.

Vad är lustgas?

Lustgas är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt. Lustgas används inte bara som bedövningsmedel inom vården utan även som berusningsmedel. Lustgas är inte narkotikaklassat i Sverige.

Hur funkar det?

Lustgasen köps i små silverfärgade patroner avsedda för gräddsifoner. Gasen inhaleras direkt genom en gräddsifon eller genom att fylla ballonger med lustgas och sedan andas in gasen från ballongen. Lustgasen ger ett rus på 1 - 2 minuter och skapar avslappning och fnitterhet. Lustgasen, som används i berusningssyfte, skiljer sig från lustgas som ges av sjukvården vid förlossningar på så sätt att den inte är uppblandad med syre.

Risker

Den främsta risken med lustgas är syrebrist vid inandning. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer försvagas.

Var säljs lustgas?

Lustgaspatroner säljs i vanliga livsmedelsaffärer men kan även köpas på internet, på sociala medier som till exempel Instagram och kan även beställas med hemkörning.

För mer information, hör av dig till Drogförebyggande samordnare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 mars 2023