Gå till innehåll

Verktygsfält

Narkotika - förebyggande arbete

olika droger

Narkotika

I drogvaneundersökningen som genomfördes 2022 var frågan ”Har du någon gång använt narkotika?” med. Jämfört med 2013 har andelen elever som använt narkotika i åk 9 minskat från 6 till 4 procent 2022.

Utvecklingen är liknande på gymnasiet. Här har andelen narkotikaanvändare minskat från 15 procent 2013 till 8 procent 2022.

Av de ungdomar som svarat att de använder narkotika är det nästan alla som kryssar att det är cannabis som de använt.

Cannabis – starkare än förr

Cannabis är ett samlingsnamn för hasch och marijuana. Det är den överlägset vanligaste illegala drogen bland ungdomar i Sverige. Inställningen till cannabis bland ungdomar har förändrats de senaste åren. Den har blivit mer tillåtande och cannabis anses som mindre skadligt än förr.

Den cannabis som finns idag är betydligt starkare än den som fanns på 1960 – 1970-talet. Det beror på att mängden THC har ökat. Studier visar att tobaksrökare i större utsträckning röker cannabis, än de som aldrig har rökt tobak.

Det vanligaste sättet att få tag på cannabis är genom kompisar. Första gången som ungdomar provar cannabis är oftast på en privat fest, med kompisar som man känner sig trygg med. De flesta är då även påverkade av alkohol.

Konsekvenser av att röka cannabis

Cannabisbruk kan, speciellt hos tonåringar, orsaka minnesluckor, koncentrationssvårigheter, ångest, panikkänslor, depression, psykoser och schizofreni. Alla får inte samma effekter av cannabis. En del blir oroliga, medan andra säger att det är skönt att röka. De blir glada och avslappnade.

Hur kan du se att din tonåring har rökt cannabis?

Vanliga tecken är till exempel röda ögon, muntorrhet, tankspriddhet. De tappar tråden och svarar frånvarande på frågor. De har även svårt för att lära sig nya saker, kan inte koncentrera sig eller passa tider. Medan alkohol oftast dricks på kvällen, är det inte ovanligt att tonåringar röker cannabis direkt efter skolan. Det akuta ruset har försvunnit när föräldrarna kommer hem och kan därför vara svårt att upptäcka.

Håll utkik efter

Det kan vara svårt att se om ens tonåring röker cannabis men det finns en del saker man kan hålla utkik efter. Har de OCB papper eller Rizzla papper (cigarrettpapper), ögondroppar (för att ta bort röda ögon) sönderrivna cigarettpaket (används som filter till en joint) så kan du börja misstänka att din tonåring använder cannabis. Snusdosor används ibland som förvaring av cannabis och tobak. En ”grinder” är en dosa med piggar i som används för att mala sönder och finfördela marijuanan innan man röker den. En ”grinder” kan se väldigt olika ut.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2023