Alkoholförebyggande arbete
Alkohol är en laglig drog. Andelen ungdomar som konsumerar alkohol har halverats sedan 1970 – talet.
Ju längre vi skjuter upp alkoholdebuten, desto bättre. Ungdomars hjärnor tar större skada än vuxnas. Det beror på att deras hjärnor inte är färdigutvecklade förrän de är cirka 25 år. Detta innebär att unga inte har hunnit utveckla sin förmåga att se konsekvenserna av att bli full.
”Ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer alkohol än jämnåriga som inte får alkohol av sina föräldrar.” Det visar forskning.
Konsekvenser vid alkoholpåverkan
Konsekvenserna av att ungdomar är påverkade av alkohol är till exempel att man haft sönder saker eller kläder, råkat i gräl eller har blivit fotade eller filmad i en pinsam eller kränkande situation. Andra konsekvenser i samband med alkoholkonsumtion är att man kört motorfordon, råkat i slagsmål eller råkat i bråk med polisen.
Anskaffning av alkohol
Det vanligaste sättet att få tag på alkohol är från kompisar, syskon eller partner. Att som förälder våga säga nej när tonåringar frågar om man som förälder kan köpa ut alkohol gör väldigt stor skillnad. Varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner.
Tips till tonårsföräldrar och andra viktiga vuxna
- Bjud inte på alkohol och köp inte ut!
- Visa att du bryr dig.
- Prata med andra föräldrar.
- Hjälp ungdomarna att säga nej till alkohol och andra droger.
- Lita på din intuition, den är sällan fel.
- Var medveten om med vem och var din tonåring befinner sig på fritiden.
- Medverka på skolans föräldramöte, där kan du få mer kunskap om droger samt hur skolan arbetar drogförebyggande.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 februari 2023