Gå till innehåll

Verktygsfält

Fladdermöss i hus

Oftast märks det inte att det flyttat in fladdermöss i huset, men ibland går det att höra lite läten om de bildat en yngelkoloni i en av husets väggar. Däremot kan fladdermöss inte gnaga och gör ingen skada på till exempel hus, inredning eller livsmedel. Det kan i vissa fall bli problem med lukt från djurens spillning om huset är dåligt ventilerat så att spillningen inte torkar.

Om det kommit in en fladdermus i själva bostaden hittar den oftast ut själv om du öppnar fönstren på vid gavel och släcker ljuset. Skulle den ligga på golvet eller på marken kan den ha svårt att lyfta, men då kan du ta upp den och hänga den upp och ner på i ett skuggigt läge på en trädstam eller vägg. Använd alltid handskar om du hanterar vilda djur eftersom det skyddar både dig och djuret.

Vid frågor om fladdermöss eller eventuella problem är det bäst att kontakta länsstyrelsen eftersom vissa åtgärder kräver tillstånd från den myndigheten, t.ex. för att försöka stänga ute fladdermöss från ett hus. Det går också att läsa mer om djuren på naturvårdsverkets hemsida.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2023